Meidän tarina
Omatoimiretkeilijöistä alan ammattilaisiksi
Sukelletaan ajassa parikymmentä vuotta taakse päin, jolloin meidän perheen vanhemmille iski retkeilykipinä tosissaan.
Minun ja mieheni Tomin taustoista sen verran, että minä olin jo ala-asteikäisenä harrastanut partiota ja Tomi viettänyt miltei kaikki lapsuutensa kesät Kuusamon kirkasvetisten järvien rannoilla kalastellen. Kosketus luontoon oli siis saatu jo lapsuutemme varhaisvuosina.
2000-luvun alussa elimme elämämme kiireisintä lapsiperhe arkea ja tuolloin elämämme pyöri pääasiassa työn ja kodin välillä. Arjen hektisyyteen oli siis saatava muutosta ja tätä muutosta haimme pääsääntöisesti lomillamme Ruka- Kuusamon alueelta.
Henkilökohtaisesti muistan vieläkin sen tunteen, kun ensimmäisen kerran istuin autossa ja näin tunturijonojen avautuvan edessäni. Se tunne, minkä silloin koin, tulee edelleen yhtä voimakkaana kerta toisensa jälkeen. Niissä maisemissa olen kuin kotonani, rauhallisuuden tyyssijassa, ammentaen luonnosta voimaa.
2000-luvun alusta vuoteen 2024 olimme siis käyneet lähes vuosittain Ruka- Kuusamo seudulla tai sitä pohjoisempana kaikilla lomillamme, joskus useammankin kerran vuodessa.
Retkeilykipinän iskettyä meihin vanhempiin, aloimme tietenkin viedä myös lapsiamme päiväretkille luontoon. Mitä enemmän sitä teimme, sitä enemmän se meitä koukutti.
Luonnossa liikkumisen tiedetään jo erilaisten tutkimustulostenkin perusteella kohentavan mielialaa, rauhoittavan ja vähentävän stressiä, mikä vaikuttaa positiivisesti psyykkiseen hyvinvointiin. Samanaikaisesti liikkuminen luonnossa lisää fyysistä aktiivisuutta ja jo luonto itsessään houkuttelee liikkumaan. Ei siis ihme, että olimme täysin näiden tunteiden vietävänä.
Ensimmäinen pitkä vaellusreissumme suuntautui Rukalla legendaariselle Karhunkierrokselle vuonna 2009, jonne suuntasimme tuttavaperheemme kanssa. Intoa puhkuen starttasimme Ristikalliolta suuntana Ruka, matkan pituus 70km. Neljän aikuisen, kolmen lapsen ja kahden koiran retkiseurueelta ei itseluottamusta puuttunut.
Mukaan oli pakattu kaikki tarpeellinen ja vähän ylikin mm. 10kg painava huvilateltta, monta kiloa painavat koirien muonat ja tietenkin jokaiselle aikuiselle ylipainavat rinkat. Lastenkin varustelussa olisi ollut melko paljon kehittelemisen aihetta.
Retki kuitenkin eteni erilaisten tunnetilojen ja sään vaihdellessa kohti Rukaa. Jalat rakoilla, hartiat hiertyneinä, kertakäyttösadetakit kaulalle pujotettuina, töpöttävin askelin, lopulta Rukalle saavuimme neljän yön ja viiden päivän patikoinnin jälkeen.
Se, miltä tältä reissulta opimme oli lähinnä kaikki pidempään retkeilyyn vaadittava suunnittelu. Toki vaellusreissuja voi tehdä näinkin, mutta se ei välttämättä ole kovin nautinnollista. Kokemus kaikkinensa oli kuitenkin hieno ja siitä sitten lähdimmekin suunnittelemaan seuraavia retkiämme.
Seuraavien 15 vuoden aikana olemmekin nähneet ja kokeneet paljon, retkeilleet vielä tuon ensimmäisen Karhunkierroksen jälkeen kyseiselläkin reitillä useampaan kertaan.
Olemme retkeilleet kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa ympäri Suomen, merkkaamattomia reittejä unohtamatta esim. Kaldoaivin erämaassa ja UKK-puistossa. Suomen korkeimmalle tunturille Haltille olemme onnistuneet nousemaan kolmesti ja viime kesänä huiputimme Ruotsin korkeimman vuoren Kebnekaisen.
Ajatus luontoalan yrittämisestä on kytenyt mielissämme jo useamman vuoden ajan. Halu viedä ihmisiä luontoon johti tietenkin siihen, että tätä unelmaa varten piti hankkia asiaankuuluva koulutus. Keväällä 2023 minä hakeuduinkin erä- ja luonto-oppaan koulutukseen. Koulutus antoi pohjan yritystoiminnan aloittamiselle sekä tietenkin aimo annoksen uusia, tarpeellisia tietoja ja taitoja retkeilyyn liittyen.
Nyt olemmekin siinä kohtaa, että minä olen erä- ja luonto-opas eli vastaan yritystoiminnassa retkiemme suunnittelusta sekä toteutuksesta. Tomi puolestaan huolehtii siitä, että verkkokaupassamme on tarjolla laadukkaita retkeilyyn tarvittavia tuotteita. Hän myös luonnollisesti on retkillämme mukana apuoppaan roolissa.
Kommentit:0